Basisinformatie China

China is een Aziatische grootmacht en het dichtstbevolkte land ter wereld. China, of Rode Draak, is een van de vroegste plaatsen van beschaving, gelegen in de buurt van de Gele Rivier. Het is ook de thuisbasis van vele bekende denkers, leiders en verantwoordelijken van socialistische bewegingen. Net als de meerderheid van de Aziatische landen, hecht China veel waarde aan zowel zijn cultuur als aan oude gebruiken. China is ook de thuisbasis van Kung Fu, of een van de moeilijkste kunsten ter wereld.

Chinese taal

Mandarijn is de officiële taal van China, en is afkomstig uit het Sanskriet, waar het  minister betekent. Het Chinees heeft geen alfabet, maar des te meer karakters. Het is dan ook een van de moeilijkste talen is om te leren. Sommige Mandarijn-personages komen uit vormen en landschappen die in China bestaan. Het woord “berg” staat bijvoorbeeld voor drie bergtoppen in China. De toon van de toespraak van een Chinese spreker is belangrijk omdat veel woorden hetzelfde gelezen worden. Je moet je dus goed op je toon focussen om voor iedereen verstaanbaar te zijn.

De bakermat van Kung Fu

Kung Fu is een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Er zijn vele soorten vechtsporten in China. Kung Fu ontstond ​​in de Zhou-dynastie en betekent letterlijk “prestatie door hard werken”. Chinese Kung Fu richt zich op het versterken van de fysieke en mentale kracht van de Shaolin monniken. Tijdens de negentiende en twintigste eeuw verspreidde Kung Fu zich over de hele wereld, zeker in de Chinese filmbranche. Alle Bruce Lee-films zijn gebaseerd op kungfu en waren tijdens de jaren zeventig een echte trend in het Westen. Vandaag wordt Kung Fu vooral beoefend voor een gezond lichaam en geest.

Han Chinezen in de meerderheid

De Han Chinezen zijn nog altijd de grootste etnische groep ter wereld. Ze vormen 9e procent  van de totale Chinese bevolking. Han vond zijn oorsprong in de “Han-dynastie”. Tijdens deze periode opende China de zijderoute wat voor een ongekende welvaart zorgde. Tijdens de Han-dynastie ontstonden zowel het boeddhisme als het confucianisme. Andere etnische groepen in China zijn Tibetaans, Zhuang, Hui en Yao. Dat zorgde voor heel wat etnische conflicten. Tibet kende lange tijd zelfbestuur, maar werd in 1951 door China teruggefloten. Sindsdien strijden Tibetanen voor onafhankelijkheid. Hun leider, de Dalai Lama, werd in 1959 verbannen naar India.

Chinese religie

China kent vele religies. De meest voorkomende zijn het Boeddhisme, Taoïsme, Katholicisme, Protestantisme en de Islam.  Ruim negentig procent van de bevolking  zou zich liever atheïst noemen. Boeddhisten vormen de grootste religie. De meeste boeddhisten tellen we in Tibet. Het boeddhisme werd vooral in de Han-dynastie in China geïntroduceerd. Voor de vrijheid van Tibet hebben Tibetaanse boeddhisten vele vreedzame protesten georganiseerd tegen de Chinese regering. China is een van de weinige landen met taoïstische volgelingen. Hun volgelingen zijn voornamelijk verspreid in Hong Kong en Macau. China telt ook veel christenen.

Land van de draken

De Chinese draak is een van de belangrijkste symbolen van China en staat voor welvaart, kracht en leiderschap. De draak is ook een van de dieren in de Chinese dierenriem. Elke twaalf jaar is het Jaar van de Draak. Tijdens het Drakenbootfestival zijn overal draken te zien. De voor- en achterkant van de drakenboot hebben uitgesneden drakenkoppen en staarten. Drakendansen zijn populair en zijn in veel films te zien. Deze dans wordt ook uitgevoerd tijdens Chinees Nieuwjaar. De Chinezen geloven dat mensen geboren in het Jaar van de Draak invloedrijk zijn. Veel wereldleiders, waaronder Maarten Luther, Vladimir Poetin en Deng Xiaoping, werden geboren in het Jaar van de Draak.

Chinese Festivals

China heeft een sterke traditie, de vele festivals zijn er een onderdeel van. De meerderheid van de Chinese festivals komen van de Han Dynastie. De populairste festivals zijn vooral het Chinees Nieuwjaar of het Lentefestival en het Drakenboot Festival. Het Chinees Nieuwjaar duidt het begin van het nieuwe maanjaar aan op 16 februari. Het Drakenboot Festival ontstond tweeduizend jaar geleden toen een bekende docent en poëet zelfmoord pleegde wegens de corruptie in China binnen zijn staat. Tijdens dit festival nemen Chinezen massaal deel aan bootraces met lange boten.