Reizen naar China

We kennen allemaal de Chinese Muur. Maar toeristisch China heeft ons zoveel meer te bieden. De natuur is er ronduit prachtig. Tijdens een verblijf in China moet je zeker één van nationale parken bezoeken. En dan zijn er nog de indrukwekkende bergketens, de uitgestrekte vlaktes, moerassen en stranden. China is ook het land van de lieftallige panda’s.  Hou je van de natuur? Dan is een bezoek aan de meren van Jiuzhaigou en aan de kalksteenterrassen een echte aanrader. De Tijgersprongkloof in Yunnan, gelegen in het zuidwesten van China, is dan weer de diepste kloof ter wereld, met een lengte van maar liefst zeventien kilometer.

Natuur in China

Ook de natuur is er verrassend divers. Op het Chinese vasteland is er naast de uitgestrekte laaglanden ook een bergachtige regio in het noorden en zuiden van het land.

Meer dan drieduizend eilanden

Voor de Chinese kust ontdek je meer dan drieduizend eilanden, elk met hun eigen biotoop en een grote verscheidenheid aan vegetatie. Je maakt er kennis met  ruim 32000 plantensoorten. Door de houtkap telt China weinig bossen. De tropen en de berggebieden zijn hierop een uitzondering. In de vele bamboebossen maak je kennis met de reuzenpanda’s, dé mascotte van China. Ook de bamboeplanten zelf zijn indrukwekkend.

Panda’s in China

Natuurliefhebbers die China als vakantiebestemming kiezen, willen vooral kennismaken met deze reuzenpanda. Je vindt ze vooral in de provincies Gansu, Sichuan en  Shanxi.

Het bekendste natuurgebied van China

Het bekendste natuurgebied van het land, bevind zich in de provincies Guilin en Yangshuo in het zuiden. Een tocht op een bamboevlot tussen steile, groene bergketens en de sprookjesachtige natuur. Wandelaars en fietsers voelen zich onmiddellijk thuis langs de Yulong rivier.

Yunnan

In het zuiden van China bevind zich de provincie Yunnan, met vele boeiende bezienswaardigheden. Blikvangers zijn ongetwijfeld het unieke landschap, het pittoreske stadje Lijang, Dali en het Stenen Woud.  Wind en water sleepten er nooit eerder geziene vormen in het berggesteente. De Gele Rivier en de Yangtse rivier, de twee grootste van China, stromen door Yunnan. Met de Tijgersprongkloof bezit China ook de diepste kloof ter wereld. De Jade Dragon Mountain, en de Haba Snow Mountain zijn dan weer het uitgelezen decor voor een avontuurlijke trekking. Je zal er bewonderend kijken naar De Blue Moon Valley met zijn altijd besneeuwde bergtoppen, helderblauw water en mooie natuurlijke kalkterrassen.

Het rode strand van strand Panjin

China heeft vele, uitgestrekte stranden, met het rode strand van Panjin als uitschieter. Je vindt dit strand in de Liaoning province, aan de noordelijke kust van Liaodong Bay. In het Shuangtaihekou State Natural Reserve ligt een uitgestrekt moerasgebied met driehonderd diersoorten, zeldzame vogels en bijna tweehonderd  trekvogels waarvan velen met uitsterven bedreigd. Ook de moeite waard om te bezoeken zijn de Rode aarde in Danxia Landform Zhangye en in Dongchuan district in Yunnan, de Huangguoshu waterval en het Labrangklooster

Vaccinaties

Om China te kunnen ontdekken is een DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio en een tegen hepatitis A is verplicht. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en je en reissituatie kunnen nog meer vaccinaties nodig zijn. Je huisarts weet er alles van.

Visum

Reizen naar China vraagt ook een visum. Dat is er in vier varianten, en kosten elk 247,50 per persoon. Hun geldigheidsduur varieert van drie, zes of twaalf maanden en van het aantal keer dat je met het visum naar China mag reizen.

China klimaat

Het China klimaat is een relatief mild klimaat met meer neerslag in de zomer. Het noorden, noordwesten en het midden van China hebben een typisch landklimaat. Dit alles maakt het mogelijk dat regio’s met een Chinees klimaat veel neerslag krijgen, terwijl de rest van het land ongewoon droge omstandigheden ervaart. Het land telt zeven weersgesteldheden, gaande van  een typisch tropisch klimaat in het zuidwesten tot een woestijnklimaat in het noordwesten. Het uiterste zuidoosten kent dan weer een subtropisch klimaat.

Beste reistijd

Je kunt een heel jaar genieten van een rondreis door China. De beste reistijd ligt tussen begin april en eind mei, en van september tot en met oktober. De temperaturen zijn dan zacht en aangenaam, er is weinig of geen neerslag en het toeristisch hoogseizoen ligt achter de rug.